Izbornik
         Početna          O blogu          Kontaktirajte me          Linkovi
Blog
subota, studeni 4, 2006

U materijalističkom društvu gdje prevladavaju vlastiti interesi, utrka za novcem, ostvarenjem ambicija i užitkom koji se može vidjeti, rijetko tko će vjerovati u činjenicu stvarnosti duhovnog svijeta, samog Boga pa i Sotone. U religioznim, poglavito liberalnim kršćanskim krugovima potaknutim učenjem dr. Rudolfa Bultmanna, koji je govorio kako je ono što Biblija govori uglavnom mitološkog karaktera zbog čega ju je potrebno u potpunost demitologizirati, također se eventualno govori samo o Dobru i Zlu kao nekoj sili prisutnoj u svijetu. Pa nije moguće, kako je Bultmann tvrdio, koristiti se svom tom tehnologijom, zrakoplovima i električnim osvjetljenjem, a u isto vrijeme vjerovati u neke anđele i demone.

Je li to prava istina? Znači li da ako nešto ne vidimo, ne možemo tvrditi da postoji? Kako to, primjerice, da ne vidimo radio valove ili tv valove, a u isto vrijeme vjerujemo u iste? Možemo li vjerovati, iako je nemoguće znanstveno dokazati u stvarnost nevidljivog svijeta? Postoji li Bog i Sotona? Idemo se vratiti samom naslovu ovog članka.

Tko zamišlja Sotonu kao neko biće s rogovima, vilama i repom, koji na ražnju prevrće grešnike, što je karakteristika srednjovjekovnog prikaza, Danteovog pakla? Takvo što je karikatura i nema nikakve osnove da bude shvaćena ozbiljno. Sveto pismo se toga ne dotiče, ali svejedno vrlo ozbiljno upozorava na zločudnu silu zla koja stoji iza pritiska bezbožnog svijeta izvana i pale prirode unutar samih kršćana. Sama tako zločudna sila ima svoje središte, osoba koja je korijen zla, čisto Zlo.

Što na temelju Pisma možemo utvrditi o Sotoni? On je pali anđeo, vođa zlih duhova ili demona koji se opiru Božjim naumima, ipak podređen Božjoj suverenoj vlasti. Imena mu upućuju na karakter; riječ Sotona (hebr. Satan) pojavljuje se trideset i devet puta u Starom zavjetu i znači protivnik. On je čovjekov neprijatelj i neprijatelj Božji. Drugo mu je ime đavao (grč. Diabolos) što znači klevetnik, odnosno optužitelj. Riječ diabolos se pojavljuje trideset i sedam puta u Novom zavjetu. Čovjeka optužuje za sve (1 Tim 5,15; Otk 12,10; Post 3), a ljudima krivo predočuje Boga. Nazvan je i Zli (grč. Hoponeros), zove ga se Kušačem i Zmijom jer uvijek nastoji da ljudi postanu slični njemu (Mt 4,3; 1 Sol 3,5). On je knez i vladar ovoga svijeta 'čovječanstva koje je odvojeno od Boga i koje je protiv Boga'. Začetnik je čitave poganske religioznosti i svakog zla koji se događa u ovom svijetu.

kontakt @ 18:04 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
OBAVIJEST

SAV SADRŽAJ BLOGA PREBAČEN JE 

NA NOVU STRANICU

WEB ČITAONICA WWW.SAMOPISMO.NET

Pratite nas i na facebook stranici

www.facebook.com/samopismo

Oglasi
Nema zapisa.
Oglasi
OBAVIJEST

SAV SADRŽAJ OVOG BLOGA PREBAČEN JE NA 

STRANICU - KRŠĆANSKU WEB ČITAONICU 

WWW.SAMOPISMO.COM

Oglas
Nema zapisa.
Web stranica crkve u koju idem - klikni na fotografiju
Izdvojeni postovi
Brojač posjeta
630157
Prevedi stranicu

RSS Moj RSS
OBAVIJEST
Nema zapisa.
 
Index.hr
Nema zapisa.